• ‘Wintertijd’ – Uiterlijke rust en Innerlijke groei

  27/10/2019 | Nieuws
 • We zijn al weer in het laatste kwartaal van 2019 én in de wintertijd beland. De dagen worden korter en donker, uiteindelijk is er het terugkerend licht aan het einde van dit jaar. De tijd staat daar eigenlijk even stil, tussen 18 en 28 december verschuiven de tijd van zonsopkomst en –ondergang nauwelijks en is het slecht 7 uur en 41 minuten licht.

  De winter wordt dan ook wel de nacht van het jaar genoemd ‘De aarde is schijnbaar slapend….. Krachten van vernieuwing en zuivering zijn op een autonome manier aan het werk. Uiterlijk is er rust / Innerlijk is er groei.’

 • Nog meer over de 'energetische' winter

  ...de nacht van het jaar
  Energetisch gezien is het hoogtepunt van de winter op 21 december, logisch wat dat is MIDWINTER, begint de winter op 6 november en eindigt op 4 februari.
  Een verwijzing naar het boek: ‘leven & werken in het ritme van de seizoenen' van Jaap Voigt
  De winter is de nacht van het jaar. Krachten van vernieuwing en zuivering zijn aan het werk.
  De kracht van de winter zit vol paradoxen. Er is nieuw leven gehuld in de dood. Er is snelle groei gehuld in rust. Het is de ijskoningin met een warm hart.
  De kracht van het leven begint te kloppen in een ogenschijnlijk rottend zaadje. Uiterlijk is er rust, Innerlijk is er groei.
  Wanneer het lichaam wat langzamer beweegt (wat bij de winter past), wordt de geest gezuiverd en keren de gedachten van het aardse naar het geestelijke…….
  In de winter wordt je op jezelf teruggeworpen en zo als het ware gedwongen een gebied te onderzoeken dat je tot nu toe vreemd was, of dat je tot nu toe niet verwerkt hebt.
  Het gaat hierbij om het opbouwen van het vertrouwen dat inspiratie vanzelf komt, als iets uit het niets. En dat het op den duur ook vanzelf vorm zal aannemen.